joi, 22 septembrie 2011

Lectii despre bunul simt

Nu de putine ori au fost cazurile in care eram deranjati de anumite atitudini a celor din jurul nostru, din autobuz.
Dar, iata, ca exista situatii cand cei deranjati de comportamentul vecinilor de traseu riposteaza pentru indreptarea faptelor.
Spre exemplu, chiar ieri o doamna in varsta i-a reprosat domnisoarei care vorbea la telefon si statea in zona usii, faptul ca nu doreste sa coboare, dar sta acolo pentru a ingreuna accesul la coborare desi autobuzul nu era deloc plin si exista loc berechet de a sta oriunde altundeva. Desigur tanara domnita a ripostat cu dreptul ei de a sta unde vrea si a continuat sa vorbeasca la telefon, inghesuindu-se un pas mai in spate, catre cabina soferului- fiind vorba de usa din fata a autobuzului.

In urma cu doua zile, o alta situatie. Autobuzul era destul de plin iar in ultima clipa se suie, pe usa din fata, o doamna de vreo 50 de ani, cu doua plase pline. Se inghesuie ea cat poate, iar dupa ce se inchide usa, ii reproseaza tinerei de vreo 20 si ceva de ani, ca putea sa se dea un pas mai in spate pentru a putea incapea si ea in mod decent, "putin bun simt trebuia". La care tanara, care sms-uia intruna, ii raspunde pe un ton acru "eh, nu m-am trezit de dimineata cu bun simt", argumentand ca nu avea unde sa mearga in spate deoarece lovea alta persoana. Doamna ii atrage atentia ca putea sa mearga un pas la stanga, unde era loc, insa, nedorind sa intre intr-o polemica a concluzionat cu o voce suparata, "gata, lasa, am terminat". Si nimeni n-a mai zis nimic. Doamna a coborat la urmatoarea statie.

Imi mai amintesc de o situatie petrecuta in urma cu 2-3 saptamani. Un tanar vorbea la telefon, de cand a urcat in autobuz. Nu parea un factor deranjant, desi, noi din jurul lui puteam auzi ce vorbeste. La un moment dat, tanara care citea, in picioare fiind, o carte, ii raspunde la ceva ce si-ar fi intrebat el persoana cu care vorbea telefonic. Atunci tanarul, de vreo 30 de ani, ii raspunde domnisoarei ca nu vorbeste cu ea, insa aceasta ii replica, "daca vorbiti tare sa auzim si noi inseamna ca facem parte din discutia dvs. si vreti si parerea noastra". Imediat un domn de aproape atingea tavanul autobuzului sare in ajutorul fetei, "pai da, ca noi trebuie sa suportam toate aberatiile lui". Domnul acuzat isi inchide telefonul, inrosindu-se usor. Era genul de barbat care nu iese in evidenta cu nimic. Dar, de data aceasta a reusit.

Poate ca acum este randul meu sa le reprosez doua vorbe, doamnelor care isi tin posetele pe urmar fara sa le pese ca lovesc pe cei din jur. Sau celor care asculta muzica in casti la un volum atat de ridicat incat in intreg autobuzul se aude un zumzait, care pana la urma este enervant.
Calatorie placuta!

2 comentarii:

  1. Sau celor cu rucsace in spate care lovesc calatorii fara nici o jena :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. ah si plasele care ti se lovesc de picioare fara nici o jena din partea posesorilor...!!!
    dar in aceasta situatie eu imi retrag piciorul si ma uit ostentativ spre...plasa.
    uneori aud un pardon si zambesc a paguba. alteori raman doar cu paguba.

    RăspundețiȘtergere